loading

Novosti

Praznik rada u Tvornici
01 svibnja 2023

Praznik rada u Tvornici

Savez samostalnih sindikata Hrvatske je povodom Međunarodnog dana rada organizirao Praznik rada u Tvornici, događaj koji je ugostio predstavnike sindikata SSSH, izvršnu i zakonodavnu vlast te poslodavce. Osim što su se s pozornice uputi zahtjevi prema Vladi RH i poslodavcima, dodijeljena je nagrada Srce sindikalne solidarnosti i povelje za sindikalni rad u 2023. godini. 

U uvodnom obraćanju Mladen Novosel, predsjednik SSSH, upozorio je da smo na samom dnu ljestvice 20 članica Eurozone po bruto plaći, bruto satnici i mirovinama. Domaći radnici koji su stručni u svojim poslovima odlaze u zapadne zemlje, dok ih zamjenjuju strani radnici kojima se isplaćuje minimalna plaća i snižava se cijena rada. 
S pozornice upućeni su i zahtjevi Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) koju se poziva da potiče sektorsko kolektivno pregovaranje, posebno u djelatnostima gdje njihove udruge odbijaju kolektivno pregovarati. Drugi zahtjev odnosi se na uvođenje minimalnih plaća za jednostavne, složenije i zahtjevne poslove.
Vladu RH Novosel je pozvao da potiču sektorsko kolektivno pregovaranje, uvede dodatne kriterije za udruge poslodavaca kada se radi o reprezentativnosti i da konačno ojača Državni inspektorat koji je dužan kontrolirati provođenje proširenih granskih kolektivnih ugovora, no do sada nije napravio niti jedan izvid.

Predstavnica Sekcije mladih SSSH, Ana Šer (Sinidkat EKN-a Hrvatske), osvrnula se na svoj prošlogodišnji govor kada je govorila o mladim radnicima koji uglavnom primaju minimalnu plaću. Realno gledajući naša pošteno zarađena plaća je nedovoljna da pokrije osnovne troškove života, o bilo kakvom dostojanstvenom životu ja ovdje neću ni pričati. Predstavnici vlasti i poslodavci, obraćam se u ovom trenutku vama. Plaće koje tražimo nisu pohlepa, nisu zahtjev za raskalašenim životom. Tražimo plaće s kojima nećemo strepiti hoćemo li moći podmiriti osnovne stvari.  

Posebnu čestitku za Međunarodni praznik rada onim radnicama i radnicima koji moraju raditi na taj dan, poslala je predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi (STUH), i pozvala izvršnu i zakonodavnu vlast da napokon počnu provoditi mjere koje obećavaju na određene dane u godini. Sve je više nasilja nad ženama na radnom mjestu, a nažalost svjedoci smo i ubojstava na radnom mjestu. Najugroženije su radnice u uslužnim djelatnostima, kao što su trgovine, ugostiteljstvo i ostale. Godinama Ženska sekcija SSSH traži od Vlade RH da ratificira Konvenciju 190. o zlostavljanju i uznemiravanju žena na radnom mjestu. Nažalost nikakav odgovor nismo dobili. 

Uz radnike, u nezavidnoj situaciji su umirovljenici čije se mirovine također nalaze na samom dnu europskih zemalja, o čemu je govorio Mato Obradović, predstavnik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). Nitko vam dovoljno glasno ne kaže da kada odete u mirovinu da vrijedite samo 30 posto zarade jednog radnika. Nažalost na dnu smo ljestvice i među susjednim zemljama, jer u Sloveniji je mirovina oko 60 posto plaće, u Makedoniji oko 50, a u Srbiju između 30 i 40 posto. Doprinos za mirovinsko osiguranje već je smanjen sa 20 na 15 posto, a misle ga još smanjivati, dok se sa drugim mirovinskim stupom igraju bankari. 

Među visokim uzvanicima govore su održali predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH Ivan Vidiš, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Majda Burić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić i glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Povezane novosti

BOŽIĆNA NAGRADNA IGRA SGH
30 stu 2022

BOŽIĆNA NAGRADNA IGRA SGH

Polako nam se približavaju blagdani, a SGH želi iskoristiti priliku i nagraditi jednog od vas i zato te pozivamo da sudjeluješ u našoj...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit