loading

Dan hrvatskih graditelja 26. rujna

Prema odluci Glavnog odbora SGH iz 2008. godine, Dan hrvatskih graditelja se obilježava 26. rujna svake godine.
Bogata povijest sindikalnog / radničkog pokreta građevinskih radnika i njihova permanentna borba da se u teškim radnim uvjetima izbore za dostojanstven rad i plaću, sigurnije i zdravije uvjete rada mogla bi opravdati obilježavanje dana hrvatskih graditelja u bilo kojem mjesecu tijekom godina.
Glavni odbor se odlučio za datum 26. rujna kako zbog niza povijesnih događanja u mjesecu rujnu počev od 1872., kada je osnovano Obrazovno radničko društvo, prva radnička udruga iz koje će se tijekom vremena razviti radnički pokret u Zagrebu i Hrvatskoj. Od početka 20 stoljeća, pa sve do današnjih dana mjesec rujan je obilježen i organiziranjem industrijskih akcija odnosno štrajkova nezadovoljnih građevinskih radnika sa zaradama i uvjetima rada (najčešći razlozi su bili neisplata plaća, kašnjenje plaća, niske plaće, loša zaštita na radu, otpuštanja, prekovremeni rad ...)
U dvadesetogodišnjem djelovanju našeg sindikata u neovisnoj i samostalnoj RH možemo izdvojiti neke temeljne povjesne događaje kao što je preoblikovanje sindikata u neovisnu i samostalnu udrugu radnika u djelatnostima graditeljstva i njegovo utemeljenje na demokratskim načelima, koji se službeno registrirao s danom 5. rujna 1990. godine, pod nazivom SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U GRAĐEVINARSTVU I INDUSTRIJI GRAĐEVINSKOG MATERIJALA HRVATSKE, a četiri godine kasnije, 26. rujna 1994. godine promijenio je naziva koji i danas nosi: SINDIKAT GRADITELJSTVA HRVATSKE.


SAVEZ GRAĐEVINSKIH RADNIKA HRVATSKE I SLAVONIJE 1907. GODINE. PRVA SINDIKALNA GRAĐEVINSKA UDRUGA
Sindikalna tradicija graditeljskih radnika u RH duga je više od 130 godina. Pionirski dani graditeljskog sindikalnog pokreta počinju krajem 19. stoljeća, točnije 1876. godine kroz aktivnosti građevinskih radnika kroz opća radnička društva, koja nisu dovoljno izražavale specifične interese i potrebe građevinskih radnika. Devedesetih godina 19. stoljeća u većim gradovima, ponajprije u Zagrebu i Osijeku, nailazimo na prve mjesne organizacije kvalificiranih građevinskih radnika pojedinih zanimanja (zidara, tesara, klesara, soboslikara i ličilaca i drugih). Te organizacije su, djelujući u uvjetima radne nestabilnosti, uzrokovane velikom konkurencijom na tržištu rada i zbog velike pokretljivosti radne snage 20. stoljeća, spoznale potrebu povezivanja. Tako je 27. lipnja 1906. godine sindikalna građevinska organizacija iz Slavonskog Broda (tada Brod na Savi) inicirala povezivanje srodnih organizacija u jedinstveni Savez građevinara Hrvatske i Slavonije. Na I. konferenciji strukovnih udruga 25. prosinca 1906. godine u Osijeku, njihovi predstavnici započinju prve razgovore i pripremu terena za oživotvorenje te zamisli. Slijedom tog dogovora, sedam mjesnih građevinskih sindikalnih udruga (Zagreba, Varaždina, Požege, Rume, Broda na Savi, Osijeka i Đakova ) na sastanku u Zagrebu 29. i 30. lipnja 1907. godine konkretiziraju svoje dogovore, utvrđuju osnove za osnivanje zajedničke jedinstvene udruge i kandidatske liste za tijela i dužnosnike i donose odluku o sazivanju osnivačke skupštine za 18. srpnja 1907. godine kada je položen kamen temeljac sindikalnog pokreta građevinskih radnika, osnivanjem Saveza građevinskih radnika Hrvatske i Slavonije, prve sindikalne građevinske udruge na prostoru današnje RH.
 
 

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit