loading

Novosti

Dan hrvatskih graditelja - 26. rujna
26 rujna 2020

Dan hrvatskih graditelja - 26. rujna

Priopćenje sindikalnim  povjerenicama / i povjerenicima,  članicama /i članovima  Sindikata graditeljstva Hrvatske   

Sukladno odluci Glavnog odbora  od dana  18.09 .2020,  ove godine,  zbog  nepovoljne  epidemiološke situacije   nećemo organizirati   Sportske igre SGH. Održavanje istih  će se planirati  za iduću godinu  već u proljeće,  u mjesecu svibnju, ukoliko će to spomenuta situacija  dozvoljavati.   Iz tog razloga će izostati i zajedničko  obilježavanje   Dana Hrvatskih  graditelja  kao i  obilježavanje 30. rođendana  našeg Sindikata te vam ovim putem u ime Glavno odbora  i svoje  osobno ime  čestitam Dan hrvatskih graditelja – 26. rujna kao i 30 godina postojanja i djelovanja  našeg Sindikata !

Da se podsjetimo,  sa nastankom   samostane države  RH ,  reformiran  je i naš Sindikat, koji tijekom ovih trideset godina, povezan sa  SSSH i međunarodnim asocijacijama,   djeluje  na  demokratskim načelima  dobrovoljnosti ,  neovisnosti i   solidarnosti  a  sa ciljem okupljanja i zastupanja članstva  radi zaštite i unapređenja njihovih  ekonomskih, gospodarskih  socijalnih  interesa i prava.    Kroz bližu i daljnju povijest , možemo vidjeti da je zaštita  materijalnih  i socijalnih  interesa i prava radnika te  solidarnost    u suštini  nit vodilja sindikalnog pokreta sve do današnjeg vremena.  

 Naše veliko postignuće   je kontinuitet u sektorskom  i kućnom kolektivnom pregovaranju i sklapanju kolektivnih ugovora  kojima  uređujemo  plaće , materijalna i druga prava   kao i   aktivno sudjelovanje u širem  bipartitnom i tripartitnom socijalnom  dijalogu  o pitanjima važnim za održivost  sektora/i  djelatnosti što je, kada se radi o djelovanju sindikata u  gospodarstvu u RH   i   privatnom sektoru, još uvijek  iznimka  a ne pravilo.

Kada je riječ o   provođenju  četverogodišnjeg  programskog usmjerenja  2018-2022.   pod nazivom „Kvalitetna radna mjesta - budućnost graditeljstva“,  koja je dio platforme  SSSH  - „Rad po  mjeri  čovjeka“, kao i Godišnjeg  plana SGH  za 2020. godinu, istakla bih  predanost i svakodnevni  rad svih nas na unapređivanju  elemenata   koji čine radna mjesta kvalitetnijim.  Unatoč nepovoljnoj situaciji izazvanoj  koronavirusom,ove godine u fokusu nam je  bio nastavak  granskog   kolektivnog pregovaranja za povećanje  plaća i materijalnih prava koje smo konačno okončali potpisivanjem izmjena i dopuna KUG-a, kao i  kolektivno pregovaranje i sklapanje kućnih kolektivnih ugovora.  U suradnji sa HUP-UPG i  ministarstvom nadležnim za rad  aktivno  radimo  na unapređenju  zakonskih rješenja radi suzbijanja  nelojalne konkurencije  uvođenjem inspekcijskog nadzora  isplate ugovorenih plaća kolektivnim  ugovorima, čija primjena je proširena.  Naš zahtjev za proširivanje ovlasti inspekcije je uvršten u zakonski  prijedlog te se očekuje u kraćem vremenu i  usvajanje tog prijedloga u Saboru. Poštivanje zakonskog i ugovorenog trajanja radnog vremena, bez nezakonitog prekovremenog rada,odnosno  urednog plaćanja svakog prekovremenog sata, također je važan segment  naših aktivnosti na ostvarivanju programskih ciljeva kao i  unapređivanje ZNR  i zaštite zdravlja radnika.

Ovih dana na razini SSSH i udruženih sindikata je otvorena rasprava o  promjenama  Zakona o radu koju je inicirala država, odnosno poslodavci. Zauzet je stav da  ne želimo  samo braniti postojeću zakonsku  razinu  prava, već želimo  imati proaktivnu ulogu  i predlagati  izmjene koje su u interesu poboljšanja  prava naših članova i sindikata  o čemu ćemo vas redovito izvještavati u narednom periodu  te vas pozivam  na  suradnju. 

Uz čestitke,  sindikalni pozdrav - Zajedno smo jači !

Jasenka Vukšić,  predsjednica SGH

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit