loading

Novosti

Svečanom sjednicom SGH obilježio Dan hrvatskih graditelja
22 rujna 2021

Svečanom sjednicom SGH obilježio Dan hrvatskih graditelja

Zagreb, 22. rujna 2021. - Ususret Danu hrvatskih graditelja koji se obilježava 26. rujna i 31. obljetnici osnutka sindikata, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) održao je svečanu sjednicu u Tvornici kulture, adresirajući glavne probleme s kojima se radnici u sektoru suočavaju, kao i daljnje korake koje će SGH poduzeti kako bi se osigurale bolje plaće i uvjeti rada za radnike.

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali predsjednica SGH Jasenka Vukšić, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec, predsjednik Uprave TEHNIKA d.d. Zlatko Sirovec,  predsjednik SSSH Mladen Novosel te tajnica Strukovnog udruženja graditeljstva Hrvatske gospodarske komore Katarina Sikavica.

Prisjećajući se bogate tradicije sindikalnoga organiziranja graditelja na ovim prostorima koje datira još s kraja 19. stoljeća, Vukšić se osvrnula na današnju situaciju u sektoru, istaknuvši poražavajuću činjenicu da radnici u graditeljstvu imaju 22 posto nižu prosječno bruto plaću od državnog prosjeka te da, iako je sektorski kolektivni ugovor u graditeljstvu potpisan (i proširen) već godinama, primjena njegovih odredbi se ne nadzire. Stoga je Vukšić istaknula zahtjeve na kojima će SGH inzistirati i pokušati ih ostvariti kroz zajednički dijalog:

  • Žurno uvođenje efikasnog inspekcijskog nadzora za isplatu ugovorenih bruto plaća prema granskom kolektivnom ugovoru s proširenom primjenom. Prema načelu "jednaka plaća za jednak rad", mora se osigurati isplata plaća za sve graditelje - strane i domaće, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.
  • Nadzor nad isplatom ugovorenih plaća treba provoditi već tijekom raspisivanja javnih natječaja i odabira izvoditelja.
  • Do kraja ove godine treba započeti kolektivno pregovaranje za novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo kako bi se na vrijeme dogovorila cijena rada za 2022. godinu.
  • Učinkovito reguliranje tržišta rada, posebno nadzor zapošljavanja stranih radnika s ciljem suzbijanja rada na crno, te zabrane rada tvrtkama koje se bave nezakonitim ustupanjem radnika.
  • Radno vrijeme po mjeri graditelja - poštivanje zakonskog i ugovorenog trajanja radnog vremena, bez nezakonitog prekovremenog rada, te uz uredno plaćanje svakog prekovremenog sata!
  • Zakonska regulacija porasta cijena materijala i sirovina koja utječe na održivost projekata i radnih mjesta.
  • Unaprijediti zaštitu života i zdravlja radnika koji su izloženi nizu rizika zbog pandemije, nepovoljnih klimatskih promjena (rad na visokim temperaturama) te poslova sanacije i obnove potresom razrušenih područja (rad na visini).

Uz to, Vukšić se osvrnula na potrebu za razvijanjem politike plaća u privatnom sektoru. Njezin nedostatak dovodi do praksi kojih često ni sami radnici nisu svjesni, a duboko su nepravedne.

- U redu je da postoje neoporezivi iznosi, ali umjesto neoporezivih iznosa, potrebno je povećavati bruto plaće, a samim time i izdvajanja za mirovinsko osiguranje, rekla je Vukšić, spomenuvši primjer radnika koji nakon 41 godine rada ima mirovinu od 2.400 kuna.

Sikavica se, među ostalim, osvrnula na problem nedostatka radnika, odnosno vraćanja odseljenih radnika iz Hrvatske. Oni bi se, smatra, vratili kada bi imali dobre uvjete rada. U tome ulogu igra nadzor nad provedbom odredbi kolektivnog ugovora koji u Hrvatskoj treba biti učinkovitiji. -Tvrtke koje ne rade na dobrobit radnika, ne rade ni za svoju dobrobit, rekla je Sikavica.

- Hvala vam za sve što radite za hrvatske radnike, graditelje i graditeljstvo. Vi ste nam tu jedina potpora u rješavanju problema u državi koji se tiču uredne regularnosti zaposlenja i zakonitosti i svega što imaju sve druge zapadne države, rekao je Mirko Habijanec te istaknuo da su kolektivni ugovori temelj poslovanja i da to jasno treba artikulirati.

Dan hrvatskih graditelja je čestitao i predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je istaknuo kako dijalog u sektoru graditeljstva između sindikata i udruge poslodavaca mora biti ogledni primjer i za druge sektore koji zasad nemaju potpisane granske kolektivne ugovore.

Povezane novosti

Rad ne bi smio ubijati!
25 tra 2024

Rad ne bi smio ubijati!

Uoči Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu te Nacionalnog dana zaštite na radu, koji se obilježavaju 28. travnja, Savez...
Detaljnije
Wienerberger novi KU
11 tra 2024

Wienerberger novi KU

SGH sindikalna podružnica Tondach PJ Đakovo i poslodavac Wienerberger d.o.o. sklopili su novi kolektivni ugovor. Poslodavac je...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit