loading

Novosti

Rad ne bi smio ubijati!
25 travnja 2024

Rad ne bi smio ubijati!

Uoči Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu te Nacionalnog dana zaštite na radu, koji se obilježavaju 28. travnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizirao je tribinu Rad ne bi smio ubijati! – Uloga procjene rizika i osposobljavanja u osiguravanju rada na siguran način na kojoj su predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja o stanju zaštite na radu u tvrtkama u kojima djeluju sindikati udruženi u SSSH, s posebnim naglaskom na pitanja procjene rizika te obavljanja rada na siguran način. 

U uvodnom obraćanju Mladen Novosel, predsjednik SSSH, naglasio je kako se broj ozljeda na radu i smrtnih slučajeva iz godine u godinu ne smanjuje u Hrvatskoj, dok je na globalnoj razini taj broj još veći, u 2023. godini na radnom mjestu ili od posljedica ozljede na radnom mjestu je umrlo 2,7 milijuna radnika, što je oko 7,500 radnika dnevno što je izravna odgovornost vlada i poslodavaca. 

Preliminarne rezultate istraživanja o stanju zaštite na radu u tvrtkama u kojima djeluju sindikati udruženi u SSSH predstavila je Dijana Šobota, izvršna tajnica za međunarodne odnose i razvoj organizacije SSSH. Istraživanje je provedeno u ožujku i travnju 2024. godine, a koristila se kvantitativna metodologija, dok su ispitanici bili povjerenici radnika za zaštitu na radu i sindikalni povjerenici.

Anketa je pokazala da 55,6 posto ispitanika smatra kako je opće stanje zaštite na radu u njihovim tvrtkama bolja u odnosu na stanje prije pet godina, dok 9,7 posto njih tvrdi da je stanje gore. Na pitanje primjenjuju li se pravila ZNR o preventivne mjere predviđene procjenom rizika ispitanici su odgovorili Da, u potpunosti 43 posto, dok se 59,7 posto ispitanika slaže da se procjena rizika redovno ažurira. 

Nakon što su predstavljeni preliminarni rezultati održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Ljubomir Pintarić, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), sindikalni predstavnik u Nacionalnom vijeću za zaštitu na radu i član Koordinacije SSSH za zaštitu na radu, Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Tomislav Bitunjac iz Hrvatske udruge poslodavaca i Stipe Šola, stručnjak zaštite na radu iz tvrtke Profitest. 

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit