loading

Novosti

Pokrenuta nova web stranica radpomjeri.eu
18 lipnja 2020

Pokrenuta nova web stranica radpomjeri.eu

Zagreb, 12. lipnja 2020. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) pokrenuo je novu internetsku stranicu radpomjeri.eu (https://radpomjeri.eu/) za informiranje radnika o njihovim pravima i prednostima članstva u sindikatu, izrađenu u sklopu EU projekta Zajedno smo jači.
 
Stranica je dio obuhvatnih napora SSSH da poboljša položaj i prava radnica i radnika u Hrvatskoj te donosi pregled najvažnijih prava na radu, što radnici trebaju znati pri zapošljavanju i potpisivanju ugovora o radu, informacije o obračunima plaća, radnom vremenu, povredama prava radnika i načinima zaštite. Na stranicama se mogu pronaći i sve važne informacije o prednostima članstva u sindikatu te pronaći sindikat kojemu se radnici mogu pridružiti popunjavanjem pristupnice.
 
- Stranica je namijenjena svim radno aktivnim građankama i građanima, ali i onima koji se tek školuju i uskoro će ući na tržište rada. Mladi su danas posebno ugroženi, jer ih poslodavci često iskorištavaju i rijetko zapošljavaju na neodređeno vrijeme te ih, kao i sve druge posjetitelje stranice, želimo informirati o pravima i osvijestiti o prednostima članstva u sindikatu, izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.
 
Na web stranici nalaze se pravna objašnjenja i savjeti za radnike u doba COVID-19 pandemije, jer mnogi nisu upoznati s time što poslodavac smije, a što ne smije činiti u tim uvjetima.
 
- Mnogi poslodavci iskoristili su npr. sustav državnih potpora za one pogođene pandemijom kako bi umanjili obveze koje imaju prema radnicima iz radnog odnosa, dodaje Novosel, napominjući da poslodavac i u ovakvim izvanrednim situacijama i dalje preuzima rizik za poslovanje i za izvršavanje preuzetih obveza prema svojim radnicima.
- Pazite što potpisujete jer vam poslodavac bez vašeg pristanka ne može smanjiti plaću, bez obzira je li dobio potpore ili nije.
 
Na stranici je prikazan zaokruženi koncept SSSH Rad po mjeri čovjeka, koji se sastoji od šest dimenzija koje čine kvalitetno radno mjesto: dobra plaća; zaštita zdravlja, učenje i napredovanje; zaštita i sigurnost; glas na radnome mjestu; te radno vrijeme.
 
Kroz audio i video svjedočanstva radnici progovaraju o tome što ih tišti; a stranica donosi i vijesti te blog o pravima radnika.
 
SSSH je pokrenuo i Facebook stranicu Rad po mjeri: https://www.facebook.com/RadPoMjeri/
 

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit