loading

Novosti

Rast plaća u graditeljstvu od 7 do 18 posto
21 srpnja 2023

Rast plaća u graditeljstvu od 7 do 18 posto

U Križevcima je održano svečano potpisivanje šestih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.
Kolektivni ugovor potpisali su Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) i Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH), uz prisustvo predstavnika pregovaračkih odbora HUP-UPG i SGH, Tončija Glavinića, ravnatelja Uprave za provedbu obnove od potresa Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Dražena Opalića, ravnatelja Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ove izmjene i dopune Kolektivnog ugovora jamče rast plaća za radnike u djelatnosti graditeljstva i to u dva navrata za vrijeme trajanja kolektivnog ugovora, prvi puta s početkom rujna ove godine te dodatno s početkom ožujka sljedeće godine. Ukupno ugovoreni rast bruto osnovnih plaća kreće se od 7 do 18 posto, u deset grupa složenosti poslova, odnosno za sva radna mjesta, s time da su veća povećanja dogovorena za radnike I. do IV. grupe. 

Treći je to put od 2020. godine da građevinari podižu plaće i druga materijalna prava radnika u cilju održivog razvoja domaćeg građevinskog sektora i zadržavanja domaćih radnika, unatoč izazovnom poslovnom okruženju u tom razdoblju koje je obilježeno pandemijom i visokim rastom cijena materijala, ratom u Ukrajini i energetskim šokom, a sada velikom inflacijom koja povećava troškove poslovanja, kao i rastućom neizvjesnošću oko gospodarskih trendova. 

U ovim okolnostima nedostatka radnikam posebno domaćih radnika u građevinskom sektoru, kao predstavnici radnika imamo malo bolju poziciju u pregovorima, intenzivnije se pregovara i u vremenskom pogledu i u pogledu opsega i visine prava. No, kao i uvijek uspješni pregovori znače postizanje kompromisnih rješenja. Onošto je važno istaći da su HUP-UGH i SGH odgovorni socijalni partneri koji su ponovno postigli konsenzus o najvažnijim pitanjima, a to je povećanje cijena rada, odnosno bruto plaća, kao i nekih materijalnih i drugih prava važnih za radnike u sektoru. Pomaknuli smo zajednička stajališta vezana za poziciju i ulogu sindikata u praćenju primjene KUG-a što je dobra osnova za daljnje pregovore s Vladom RH o efikasnijem inspekcijskom nadzoru, ali i davanju javnih ovlasti sindkatima u području praćenja primjene Kolektivnog ugovora, kazala je Jasenka Vukšić, predsjednica SGH.

Povezane novosti

Wienerberger novi KU
11 tra 2024

Wienerberger novi KU

SGH sindikalna podružnica Tondach PJ Đakovo i poslodavac Wienerberger d.o.o. sklopili su novi kolektivni ugovor. Poslodavac je...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit