loading

Novosti

NAJAVA: Iskustvo rada na određeno u Hrvatskoj - predstavljanje istraživanja i rasprava
19 siječnja 2022

NAJAVA: Iskustvo rada na određeno u Hrvatskoj - predstavljanje istraživanja i rasprava

Zagreb, 18. siječnja 2022 - U sklopu projekta Rad po mjeri čovjeka, Savez samostalnih sindikata Hrvatske u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) proveo je istraživanje o radu na određeno u Hrvatskoj, te organizira događaj na kojem će dobivene rezultate predstaviti i o kojima će provesti raspravu.

Predstavljanje istraživanja i rasprava održat će se:

preko aplikacije ZOOM
u utorak, 25. siječnja 2022.
od 14:00 do 16:30 sati.
Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/uoZhyEbhM7oZeH2k6

Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti predstavljanju rezultata, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja.

Hrvatska je posljednjih godina na samom vrhu Europske unije po udjelu radnika koji rade na određeno vrijeme. Iako su česte zloupotrebe rada na određeno i njihove štetne individualne i društvene posljedice u osobnim iskustvima
poznate, nije bilo mnogo istraživanja koja bi pružila znanstvene uvide u razmjere ovih problema.

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) stoga su 2021. godine proveli izvorno anketno istraživanje o iskustvu rada zaposlenih na određeno vrijeme, pregled dosadašnjih spoznaja o nesigurnim aspektima zaposlenosti u Hrvatskoj i sekundarnu analizu recentno provedenih anketa na istu temu.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 674 osobe s radnim iskustvom i mlađe od 65 godina, a njime su mapirana iskustva, razlozi i perspektive zapošljavanja na određeno, (ne)jednakost tretmana i marginalizacija na radnom mjestu, te utjecaj rada na druge aspekte života radnika. Dizajnom istraživanja obuhvaćene su norme regulirane Zakonom o radu i europskom direktivom o radu na određeno, a fokus analize bio je na usporedbi iskustava zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme.

Na predstavljanju rezultata istraživanja sudjeluju:

Jelena Ostojić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sunčica Brnardić, Savez samostalnih sindikata Hrvatske
Katarina Jaklin, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
Hrvoje Butković, recezent, Institut za razvoj i međunarodne odnose
Valerija Barada, recezentica, Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru
 

U panel-raspravi Rad na određeno kao iznimka, a ne pravilo – što možemo izmjenama Zakona o radu, a što moramo na druge načine? sudjeluju:

Dražen Opalić, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, pomoćnik ministra
Ana Milićević Pezelj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike
Teo Matković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, voditelj istraživanja
Andrija Henjak, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu
Cjelokupni program pronađite u privitku članka.

Predstavljanje istraživanja održava se u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj je isključiva odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Povezane novosti

Izbori u SGH
21 lip 2022

Izbori u SGH

Nakon izbora za sindikalne povjerenike SGH na razini sindikalnih podružnica održanih tijekom travnja i svibnja 2022., u lipnju...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit