loading

Novosti

Proširena primjena sedmih izmjena i dopuna KUG-a
07 lipnja 2024

Proširena primjena sedmih izmjena i dopuna KUG-a

Obavještavamo vas da se Odlukom Ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike primjena Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (od 25. rujna 2015.) – SEDME  IZMJENE I DOPUNE, sklopljenog 20. veljače 2024. godine i objavljenog  u »Narodnim novinama«, broj 29/ 24 i ispravak 35/24, proširuje se na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007. Ova Odluka objavljena je u NN broj 64/2024 i stupa na snagu 01.06.2024. godine. Pročišćeni tekst  Kolektivnog ugovora za graditeljstvo  (KUG-a) koji obuhvaća tekst  KUG-a  sa 1-7 izmjene i dopune, je objavljen u NN  broj 29/24.

Obvezu primjene noviranog KUG-a iz 2024. godine imaju:  

• POSLODAVCI - ČLANICE  HUP - UPG -a  od  dana  20.02.2024. godine tj. od dana potpisivanja i stupanja na snagu sedmih izmjena i dopuna KUG-a, a tarifne stavove od 01.04.2024. godine

• OSTALI POSLODAVCI KOJI NISU ČLANICE UPG-a od dana 01.06.2024. godine, tj. od dana stupanja na snagu i primjene  Odluke  ministra nadležnog  za rad

Dakle, svi poslodavci koji obavljaju djelatnost iz područja građevinarstva prilikom ugovaranja  poslova za različite grupe poslova te obračuna i isplate plaće radnicima trebaju voditi računa da minimalno isplaćuju ugovorene iznose bruto plaća (osnovna plaća i dodaci na plaće)  prema Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo te o  pravilnosti i pravodobnosti obračuna i isplata  bruto i neto plaća.  

Novacija KUG-a, osim na povećanje osnovnih plaća u Tarifnim stavovima, odnosi i na uvođenje ovlasti Sindikata graditeljstva Hrvatske za praćenje primjene  KUG-a u dijelu obračuna i isplate plaće kod svih poslodavaca u sektoru.  To znači da  je svaki poslodavac koji obavlja djelatnosti u području F Građevinarstvo, na pisani zahtjev SGH, dužan dostaviti određene podatke vezane uz  ugovorene osnovne  plaće zaposlenih sukladno posebnom  obrascu koji je sastavni  dio sedmih izmjena i dopuna  KUG-a (Prilog 3) i dostupan je za preuzimanje na web stranici SGH. Osim toga, svaki poslodavac treba omogućiti predstavnicima SGH  pravo pristupa radnicima na radnim mjestima  sukladno prethodnom dogovoru.

Pozivamo sve poslodavce u djelatnostima građevinarstva da primjenjuju novirani Kolektivni ugovor za graditeljstvo u dobroj vjeri i da surađuju sa SGH  glede praćenja njegove primjene.   

U slučaju nejasnoća u primjeni molimo da se obratite Zajedničkom povjerenstvu za tumačenje primjene  KUG-a e-mail adresu sgh@sgh.hr.

Povezane novosti

Wienerberger novi KU
11 tra 2024

Wienerberger novi KU

SGH sindikalna podružnica Tondach PJ Đakovo i poslodavac Wienerberger d.o.o. sklopili su novi kolektivni ugovor. Poslodavac je...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit