Novosti

Priopćenje sindikalnim povjerenicama / i povjerenicima, članicama /i članovima Sindikata graditeljst
26 rujna 2020

Sukladno odluci Glavnog odbora od dana 18.09 .2020, ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije nećemo organizirati Sportske igre SGH. Održavanje istih će se planirati za iduću godinu već u proljeće, u mjesecu svibnju, ukoliko će to spomenuta situacija dozvoljavati. Iz tog razloga će izostati i zajedničko obilježavanje Dana Hrvatskih graditelja kao i obilježavanje 30. rođendana našeg Sindikata te vam ovim putem u ime Glavno odbora i svoje osobno ime čestitam Dan hrvatskih graditelja – 26. rujna kao i 30 godina postojanja i djelovanja našeg Sindikata !
Da se podsjetimo, sa nastankom samostane države RH , reformiran je i naš Sindikat, koji tijekom ovih trideset godina, povezan sa SSSH i međunarodnim asocijacijama, djeluje na demokratskim načelima dobrovoljnosti , neovisnosti i solidarnosti a sa ciljem okupljanja i zastupanja članstva radi zaštite i unapređenja njihovih ekonomskih, gospodarskih socijalnih interesa i prava. Kroz bližu i daljnju povijest , možemo vidjeti da je zaštita materijalnih i socijalnih interesa i prava radnika te solidarnost u suštini nit vodilja sindikalnog pokreta sve do današnjeg vremena.
Naše veliko postignuće je kontinuitet u sektorskom i kućnom kolektivnom pregovaranju i sklapanju kolektivnih ugovora kojima uređujemo plaće , materijalna i druga prava kao i aktivno sudjelovanje u širem bipartitnom i tripartitnom socijalnom dijalogu o pitanjima važnim za održivost sektora/i djelatnosti što je, kada se radi o djelovanju sindikata u gospodarstvu u RH i privatnom sektoru, još uvijek iznimka a ne pravilo.
Kada je riječ o provođenju četverogodišnjeg programskog usmjerenja 2018-2022. pod nazivom „ Kvalitetna radna mjesta -budućnost graditeljstva“ , koja je dio platforme SSSH - „Rad po mjeri čovjeka“, kao i Godišnjeg plana SGH za 2020. godinu, istakla bih predanost i svakodnevni rad svih nas na unapređivanju elemenata koji čine radna mjesta kvalitetnijim. Unatoč nepovoljnoj situaciji izazvanoj koronavirusom,ove godine u fokusu nam je bio nastavak granskog kolektivnog pregovaranje za povećanje plaća i materijalnih prava koje smo konačno okončali potpisivanjem izmjena i dopuna KUG-a , kao i kolektivno pregovaranje i sklapanje kućnih kolektivnih ugovora. U suradnji sa HUP-UPG i ministarstvom nadležnim za rad aktivno radimo na unapređenju zakonskih rješenja radi suzbijanja nelojalne konkurencije uvođenjem inspekcijskog nadzora isplate ugovorenih plaća kolektivnim ugovorima, čija primjena je proširena. Naš zahtjev za proširivanje ovlasti inspekcije je uvršten u zakonski prijedlog te se očekuje u kraćem vremenu i usvajanje tog prijedloga u Saboru. Poštivanje zakonskog i ugovorenog trajanja radnog vremena, bez nezakonitog prekovremenog rada,odnosno urednog plaćanja svakog prekovremenog sata,također je važan segment naših aktivnosti na ostvarivanju programskih ciljeva kao i unapređivanje ZNR i zaštite zdravlja radnika.
Ovih dana na razini SSSH i udruženih sindikata je otvorena rasprava o promjenama Zakona o radu koju je inicirala država, odnosno poslodavci . Zauzet je stav da ne želimo samo braniti postojeću zakonsku razinu prava, već želimo imati proaktivnu ulogu i predlagati izmjene koje su u interesu poboljšanja prava naših članova i sindikata o čemu ćemo vas redovito izvještavati u narednom periodu te vas pozivam na suradnju .

Uz čestitke, sindikalni pozdrav - Zajedno smo jači !

Jasenka Vukšić, predsjednica SGH