loading

Novosti

Pismo članovima povodom Međunarodnog praznika rada 2021.
30 travnja 2021

Pismo članovima povodom Međunarodnog praznika rada 2021.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) Mladen Novosel članovima je čestitao Međunarodni praznik rada te uputio pismo povodom njegova obilježavanja.

Poštovane kolegice i kolege,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) će i ove godine, kao i svake dosad, obilježiti Međunarodni praznik rada. Međutim, s obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenja koja ona nameće, ovogodišnje obilježavanje će biti simboličnog karaktera, bez tradicionalne povorke i prosvjeda. Kao što vam je poznato, slično smo postupili i prošle godine kada smo se također prilagodili tadašnjim ograničenjima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i organizirali prvi online prosvjed – “Radnicima hvala - ali prvo prava!” Ove ćemo godine zajedno sa ostalim sindikalnim središnjicama organizirati prosvjednu akciju performativnog karaktera pod nazivom “Zadnji vlak za bolje normalno”. Akcija će se održati  30. travnja u 23:55 sati na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Akcijom želimo upozoriti na neodrživost postojećeg ekonomskog, socijalnog i društvenog modela, čije je manjkavosti dodatno naglasila kriza izazvana koronavirusom. Oporavak od krize ne smije značiti povratak na „staro normalno“, niti „novo normalno“ prekarnih poslova i jeftine radne snage, već mora biti prilika da u Hrvatskoj izgradimo „bolje normalno“ s više socijalne pravednosti, zaokretom od usluga prema industriji te bržoj zelenoj i digitalnoj tranziciji. Oporavak mora biti temeljen na kvalitetnim radnim mjestima za sve radnike te na radu po mjeri čovjeka koji će doprinijeti uvjetima za zadržavanje radnika u Hrvatskoj, ali i dostojanstvenim uvjetima rada stranih radnika koji će biti traženi u raznim djelatnostima. Javnom akcijom istaknut ćemo i sindikalne zahtjeve u vezi izmjena Zakona o radu, među ostalima i jednaka prava svih radnika na socijalnu sigurnost, obrazovanje i druge socijalne usluge, neovisno o obliku ugovora ili radnog angažmana, ali i naše protivljenje nastojanju
Vlade RH za daljnjom fleksibilizacijom radnog zakonodavstva i  zloupotrebi zapošljavanja na određeno vrijeme.

Činjenica da smo ove godine, uslijed propisanih mjera i brige za zdravlje i sigurnost naših članova i članica, odlučili Praznik rada obilježiti simbolički ne umanjuje našu odlučnost u daljnjim akcijama i predanost borbi za Rad po mjeri čovjeka.

Želimo vam sretan Međunarodni praznik rada, u nadi da ćemo ga iduće godine moći obilježiti na tradicionalniji način.

Povezane novosti

Izbori u SGH
21 lip 2022

Izbori u SGH

Nakon izbora za sindikalne povjerenike SGH na razini sindikalnih podružnica održanih tijekom travnja i svibnja 2022., u lipnju...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit