loading

Novosti

Novirani KUG - veće plaće i bolji nadzor primjene
20 veljače 2024

Novirani KUG - veće plaće i bolji nadzor primjene

20.02.2024. - SGH i HUP-Udruga poslodavca graditeljstva potpisali su sedme izmjene i dopune KU za graditeljstvo.
Novim Kolektivnim ugovorom o izmjenama i dopunama Kolektivnog  ugovora za graditeljstvo - sedme izmjene i dopune, socijalni partneri u graditeljstvu HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske su novirali sadržaj Kolektivnog ugovora za graditeljstvo radi njegove prilagodbe uvjetima gospodarenja. Ovim izmjenama, od 01.04.2024. ugovorene su 9-10 posto više osnovne plaće po svim grupama složenosti poslova.
Uz osnovne plaće ovim novacijama utvrdili smo učinkovitiji nadzor obračuna i isplate bruto plaća radnicima u građevinskom sektoru prema ugovorenim grupama složenosti poslova, kako za domaće radnike tako i strance, uključujući i radnike upućene na rad u Republiku Hrvatsku. Takva kontrola je potrebna u svim fazama poslovanja gospodarskih subjekata (od postupka javne nabave i tijekom izvođenja radova). Time bi se spriječila nelojalna konkurencija i sve njezine negativne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun, kao i osigurale zakonite uplate poreza i doprinosa koje će se pozitivno odraziti na punjenje državnog proračuna te na sadašnji i budući materijalni položaj radnika. Na taj način radnici bi se zaštitili kod društveno neodgovornih poslodavaca koji isplaćuju niže plaće isplatama „na ruke“ radnika ili izbjegavaju uplatu poreza i doprinosa.

U ovim okolnostima nedostatka radnika, posebno domaćih radnika u građevinskom sektoru, još uvijek znatno nižih plaća od prosjeka RH  (cca 24% niže bruto plaće u graditeljstvu) kao predstavnici radnika imamo malo bolju poziciju u pregovorima, intenzivnije se pregovara i u vremenskom pogledu i u pogledu opsega i visine  prava. No, kao i uvijek uspješni pregovori, znače postizanje kompromisnih rješenja. Ono što je važno istaći da su HUP-UPG i SGH odgovorni socijalni partneri koji su ponovno postigli konsenzus o najvažnijim pitanjima, a to je  povećanje cijena rada, odnosno bruto plaća, cca 9%. Ppomaknuli  zajednička stajališta vezana za poziciju i ulogu  sindikata u praćenju primjene KUG-a sto je dobra osnova za daljnje pregovore sa Vladom o efikasnijem inspekcijskom nadzoru, ali i  davanju javnih ovlasti sindikata za praćenje primjene Kolektivnog ugovora u postupcima javne nabave - rekla je Jasenka Vukšić, predsjednica SGH.

Uz predstavniike potpisnika KUG-a, Jasenku Vukšić, predsjednicu Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) i Mirka Habijanca, predsjednika HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), nazočili su Irena weber, glavna direktorica HUP-a, Helena Jelić, načelnica Sektora za kontrolu i praćenje nekonstrukcijske obnove, u ime Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, i Josipa Klišanin, načelnica Sektora za rad, u ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politi
 

Povezane novosti

Wienerberger novi KU
11 tra 2024

Wienerberger novi KU

SGH sindikalna podružnica Tondach PJ Đakovo i poslodavac Wienerberger d.o.o. sklopili su novi kolektivni ugovor. Poslodavac je...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit