loading

Novosti

Sindikat graditeljstva osuđuje otpuštanje radnika zbog kontakta sa sindikatom
21 veljače 2022

Sindikat graditeljstva osuđuje otpuštanje radnika zbog kontakta sa sindikatom

Dvije turske tvrtke angažirane na obnovi pruge Križevci-Koprivnica u četvrtak su otpustile grupu radnika samo zato što su dan ranije stupili u kratki kontakt sa Sindikatom graditeljstva Hrvatske (SGH), koji je provodio akciju informiranja radnika o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme pauze za ručak. Odluku o otkazima ugovora o radu radnici su dobili putem SMS poruke, bez navođenja ikakvoga razloga, te su istog dana transportirani u matičnu zemlju. Turske tvrtke Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. i Ci-Ay Mühendislik angažirane su od strane HŽ Infrastrukture, na projektu skupljem od Pelješkoga mosta.

Ovakvo kažnjavanje radnika zbog kontakta sa sindikatom predstavlja najgrublju povredu prava na sindikalno organiziranje koje je zajamčeno hrvatskim i međunarodnim pravom, te ga SGH najoštrije osuđuje. Pravo na sindikalno organiziranje temeljno je pravo svakog čovjeka, zajamčeno Općom deklaracijom UN-a o ljudskim pravima, Konvencijom o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje Međunarodne organizacije rada, kao i Zakonom o radu. 

Prije akcije informiranja radnika, SGH je pristupio i predstavnicima poslodavca, s namjerom da obje strane informira o postojanju i proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora graditeljstva, koji obvezuje sve poslodavce koji obavljaju djelatnost graditeljstva u Hrvatskoj. Tijekom razgovora s radnicima čuli smo da se odredbe Kolektivnog ugovora grubo krše. Radnici su izjavili da rade između 250 i 300 sati mjesečno (ponedjeljak – subota od 07:00 do 18:00 sati, nedjeljom nešto kraće), da se prekovremeni rad, kao i rad u otežanim uvjetima rada ne plaćaju dodatno, te da ne ostvaruju naknadu plaće za vrijeme bolesti.

Stoga SGH traži hitnu reakciju Državnog inspektorata Republike Hrvatske u ispitivanju okolnosti ovoga slučaja, ali i uključivanje Ministarstva prometa, veza i infrastrukture, te HŽ Infrastrukture kao investitora u rješavanje ovoga problema, budući da je riječ o projektu financiranom velikim dijelom sredstvima EU i ugovoru potpisanom s tvrtkama koje ne poštuju zakone Republike Hrvatske. 

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit