loading

Novosti

Novosel: Izbjegava se bolna točka, a to je nadzor
28 ožujka 2024

Novosel: Izbjegava se bolna točka, a to je nadzor

U emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog, urednice Mirjane Grahovac, raspravljalo se o politikama buduće Vlade o šest radničkih tema koje je Savez samostalnih sindikata Hrvatske predstavio u sklopu programske platforme Vrijeme je za radnike. Gostovali su predsjednik SSSH Mladen Novosel, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić (HDZ) i član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić.
Mladen Novosel uvodno je objasnio kako SSSH tradicionalno uoči parlamentarnih izbora izlazi s radničkim temama koje želi nametnuti političkim strankama u predizbornu kampanju, te da one te teme u svojim izbornim programima obrade. Iako su upitnici političkim strankama poslani, do sada još nije stigao niti jedan odgovor od pet najjačih stranaka u RH, dodao je.  

Ministar rada Marin Piletić je potvrdio da je upitnik SSSH stigao na HDZ-ovu adresu, no da oni danas javnosti predstavljaju svoj izborni program te najavio da u HDZ-ovom programu stoji kako će do 2028. godine prosječna neto plaća biti minimalno 1,600 € neto, a minimalna bruto plaća 1,250 €. 

Član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić je također kazao da je SDP zaprimio SSSH-ov upitnik te naglasio da je od tih šest tema najvažnija ona o mirovinama, za koje u SDP-u imaju rješenje promjenom formule izračuna i uvođenjem stalnih dodataka koji bi mirovine učinili 50 posto većima.

Novosel je istaknuo da je proteklih godina zbog povećanja neoporezivih primitaka došlo do demotivacije poslodavaca da pregovaraju o povećanju bruto plaća za radnike. Radnici dobe na kraju mjeseca više novca, no većina toga je neoporeziva i ne ulazi im u budući obračun mirovine. 

Osvrnuo se i na želju Hrvatske udruge poslodavaca da čim se promijeni vlast oni žele mijenjati Zakon o radu i traže „moderan“ zakon. 

Svi koji traže „moderan“ zakon o radu izbjegavaju govoriti o onome što je bolna točka, a to je nadzor. Nema nadzora nad primjenom proširenih kolektivnih ugovora, mi smo ponudili Vladi i Državnom inspektoratu da će sindikati preventivno ići u nadzor tvrtke gdje su kolektivni ugovori, a sad je na Vladi da to proširi na cijelu djelatnost.

Cijelu emisiju poslušajte na linku

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit