loading

Novosti

Predstavnici SGH u novom krugu obilaska radnika na gradilištima
14 veljače 2024

Predstavnici SGH u novom krugu obilaska radnika na gradilištima

Posljednjim novacijama KU za graditeljstvo osnovne plaće su povećane s 01.09.2023. te 01.03.2024. godine.  Predstavnici SGH u novom krugu obilaska informirali su radnike na gradilištima o osnovnim plaćama po grupama složenosti poslova iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Odlukom Ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike od dana 16. kolovoza 2023. primjena Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (od 25. rujna 2015.) – šeste izmjene i dopune, sklopljene 20. srpnja 2023., od 01.09.2023. proširene su na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007.

To znači da su svi poslodavci koji obavljaju djelatnost građevinarstva, uz dosadašnja proširenja primjene KUG-a i njegovih izmjena i dopuna (1-5) dužne primjenjivati i novirani Kolektivni ugovor za graditeljstvo za 2023. godinu (šeste izmjene i dopune KUG-a)

Podsjećamo da je  Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći koji je stupio na snagu 01.12.2021. godine, propisano da se uz zakonsku minimalnu plaću, minimalnim plaćama se smatra  i najmanji iznos mjesečne bruto  plaće prema složenosti poslova za puno radno vrijeme ugovoren kolektivnim ugovorom čija primjena je proširena sukladno općem propisu.

Pozivamo sve poslodavce u djelatnostima građevinarstva na primjenu noviranog Kolektivnog ugovora za graditeljstvo u dobroj vjeri!

Napominjemo da su  UPG i SGH noviranim Kolektivnim ugovorom ugovorili  da je SGH  ovlašten  pratiti primjenu KUG-a kod svih poslodavaca na koje se isti primjenjuje.  U slučaju nejasnoća u primjeni molimo da se obratite na e-mail adresu sgh@sgh.hr

Povezane novosti

BOŽIĆNA NAGRADNA IGRA SGH
06 pro 2023

BOŽIĆNA NAGRADNA IGRA SGH

Polako nam se približavaju blagdani, a SGH želi iskoristiti priliku i nagraditi jednog od vas i zato te pozivamo da sudjeluješ u našoj...
Detaljnije
Regionalni sastanci SGH
06 tra 2023

Regionalni sastanci SGH

Tijekom ožujka i travnja održani su regionalni sastanci SGH sindikalnih povjerernika u svih pet regija, na kojima se okupilo preko...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit