loading

Novosti

Proširena primjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo na sve poslodavce i radnike u građevinarstvu
14 listopada 2020

Proširena primjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo na sve poslodavce i radnike u građevinarstvu

Sa zadovoljstvom vam javljamo da je ministar nadležan za rad Josip Aladrović, na prijedlog  potpisnika Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (KUG -a), Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH ) i HUP- Udruge poslodavaca graditeljstva (UPG) utvrdio javni interes i svojom odlukom, proširio primjenu na  2. i 3. Izmjene i dopune KUG-a na sve poslodavce i radnike u sektoru građevinarstva.

Dakle, od 01. studenog 2020. godine, primjena novo ugovorenog povećanja osnovnih plaća (12 %) i drugih povoljnosti također je obveza svih poslodavaca i pravo svih radnika u sektoru bez obzira na članstvo u udrugama koje su potpisale KUG.  

O tome više informacija na ovoj web stranici – kolektivni ugovori

Trenutno smo jedini sektor u gospodarstvu  sa proširenom primjenom  granskog kolektivnog ugovora (sklopljen 2015. godine i noviran 2018. te 2020. godine.)  

Proširenom primjenom KUG-a  na sve poslodavce i radnike u građevinarstvu bi se trebala sprječavati nelojalna konkurencija, siva ekonomija i rad na crno. Da bi u tome bili učinkovitiji, priprema se na nacionalnoj razini se radi na uvođenju kontrole isplata ugovorenih  plaća  putem radne inspekcije.

Ne zaboravite, pozicija i snaga sindikata u kolektivom pregovaranju  sa poslodavcima/ i njihovim udrugama  u prvom redu ovisi o brojčanosti  radnika, članova sindikata. Stoga ako još niste član SGH  pozivamo vas da se učlanite  jer ….Zajedno smo jači !

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit