loading

Novosti

Deklaracija o sigurnim i zdravim radnim mjestima
27 travnja 2021

Deklaracija o sigurnim i zdravim radnim mjestima

Uoči 28. travnja svjetskog i nacionalnog Dana sigurnisti i zaštite zdravlja na radu, Sindikat graditeljstva Hrvatske pozvao je poslodavce da se uključe i daju podršku politici i praksi za sigurna i zdrava radna mjesta.

Rad ne treba radnike koštati  njihova zdravlja, ekstremiteta ili života. Rezultati se postižu kada sindikati i  menadžment  surađuju na zajedničkim ciljevima  u području  zaštite na radu  usmjerenim  prema nultoj  stopi  smrtnosti na radnim mjestima   kao i rješavanju   rizika  od profesionalnih bolesti i  ostalih nezgoda na radu. Ljudska pravo na „sigurne i zdrave uvjete rada „ je priznato  Međunarodnim paktom  UN  o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima. Kolektivna i zajednička posvećenost  sigurnosti i zdravlju na radu   je snažno istaknuta   i u ciljevima Ujedinjenih naroda  o održivom razvoju 2030. godine .

Tijekom godina, od usvajanja Deklaracije MOR-a  o temeljnim   načelima i pravima  pri radu iz 1998. godine, zaštita na radu i  zaštita zdravlja  radnika postali   su primarni  kako za sindikate tako i za poslodavce i kontinuirano su predmet kolektivnog pregovaranja  i dijaloga.Provođenje mjera  zaštite na radu i zaštite zdravlja radnika na radnim  mjestima u uvjetima krize  izazvane  pandemijom COVID-19 najaktualniji  su primjer toga.

 Zdravo i sigurno radno mjesto  čuva živote.

Povezane novosti

Rad ne bi smio ubijati!
25 tra 2024

Rad ne bi smio ubijati!

Uoči Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu te Nacionalnog dana zaštite na radu, koji se obilježavaju 28. travnja, Savez...
Detaljnije

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit