loading

Novosti

Prečeste izmjene mjera za poticanje i očuvanje zaposlenosti teško prate i oni koji ih donose
09 srpnja 2020

Prečeste izmjene mjera za poticanje i očuvanje zaposlenosti teško prate i oni koji ih donose


Zagreb - (faktograf.hr) - Faktograf.hr u najnovijem se članku bavi Upravnim vijećem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), tijelom koji se bavi donošenjem uvjeta za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja, te praćenjem i razmatranjem stanja i kretanja na tržištu rada. Skreće se pozornost na učestalost sjednica u ovoj godini na kojima su se mijenjane, privremeno obustavljane, pa reaktivirane, dopunjavane ili donošene nove mjere, ponajprije usmjerene na očuvanje zaposlenosti u krizi uzrokovanoj pandemijom bolesti Covid-19, a što predstavlja problem i za korisnike (poslodavce i radnike), ali i savjetnike HZZ-a.
- Mjere nisu Sveto pismo, ali je problem tih čestih izmjena što ih ni savjetnici HZZ-a koji bi korisnicima trebali dati cjelovitu informaciju, ne mogu provoditi, komentirala je Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH i predstavnica sindikalnih središnjica u Upravnom vijeću HZZ-a, upozorivši i na teško razumljivi vokabular i konstrukcije koje se koriste u opisu mjera, te način donošenja mjera. Naime, od ožujka su gotovo sve sjednice obavljene na daljinu, pisanim putem.

- To je kao da si očitovanje bacio u bunar. O mjerama se ne može odlučivati bez razgovora i argumentirane rasprave, poručila je Milićević Pezelj.

Sljedećih mjeseci je za očekivati nastavak korekcija mjera za poticanje i zadržavanje zaposlenosti, a s obzirom da koronakriza ne jenjava. Koliki je stvarni doseg mjera do sada provedenih i onih koje će eventualno uslijediti, u konačnici, može pokazati evaluacija mjera. No, to se ne radi redovito, a zadnja evaluacija mjera aktivne politike zapošljavanja je obavljena za razdoblje od 2010. do 2013. godine.
 

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit