loading

Novosti

Kolektivnim pregovorima do bolje plaće
12 ožujka 2020

Kolektivnim pregovorima do bolje plaće

Zagreb, 12. veljače 2020. – Nastavno na prošlotjednu emisiju o minimalnoj plaći, u jučerašnjem Pro bonu Radio Sljemena ponovno je gostovao glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske Domagoj Ferdebar. Sada je tema bila kolektivno pregovaranje i kako kolektivnim pregovorima doći do bolje plaće.
 
- Kolektivni ugovori su ugovori koji se donose temeljem pregovora sindikata i poslodavca, dviju strana koje mogu kolektivno pregovarati. S njima se ugovaraju prava koja se tiču i radnika i poslodavaca. Kolektivni ugovor je interes i radnika i poslodavca, rekao je Domagoj Ferdebar, pojašnjavajući kako se u javnosti pogrešno percipira kako su kolektivni ugovori rezervirani samo za javni sektor.
 
- Veliki dio i privatnoga sektora vodi kolektivne pregovore i sindikati za svoje članove ugovaraju bolje plaće od zakonske minimalne plaće. Kolektivno pregovaranje u realnom sektoru ovisi o snazi sindikalne organiziranosti radnika, poručio je.
Emisiju Pro bono u cijelosti poslušajte OVDJE.

Povezane novosti

SGH je dio

Postavite nam pitanje

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit.
Pošaljite upit