SGH i HUP-UPG: Poštivanjem obveze isplate plaće ugovorene Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo protiv nelojalne konkurencije

2019-07-22
Zagreb, 22. srpnja 2019. - Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) i Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) pozvali su javne naručitelje, na lokalnoj i nacionalnoj razini, na obvezu poštivanja Zakona o javnoj nabavi radi smanjenja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te osiguranja uvjeta fer tržišne utakmice svim poslovnim subjektima u sektoru graditeljstva.
 
HUP-UPG i SGH pozivaju naručitelje da u dokumentaciju za nabavu građevinskih radova ugrade kontrolu i provjeru poštivanja propisa iz područja radnoga prava, posebice kontrole obveze isplate plaće radnicima ugovorene Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo, čija je primjena proširena na sve poslodavce i radnike u graditeljstvu.
 
- Praksa zanemarivanja obveza iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, te isplata dijela plaće na crno, osim što je nezakonita, remeti tržišnu utakmicu i negativno djeluje na stanje u djelatnosti graditeljstva, gospodarstvo u cjelini, te državni proračun, komentirao je predsjednik HUP-UPG-a Mirko Habijanec.

- Neisplata plaće radnicima po tarifnim stavovima Kolektivnog ugovora za graditeljstvo predstavlja profesionalni propust i razlog je za isključenje ponuditelja radova, poručila je predsjednica SGH Jasenka Vukšić.

PISMO SGH I HUP-UPG-A JAVNIM NARUČITELJIMA