Upiti i odgovori

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit. Nastojat ćemo vam dati odgovor u najkraćem roku i odgovor će biti objavljen na ovim stranicama.

 • Pitanje:

  Vlasnik mi je uručio otkaz u nedostatku posla i vlastitog preseljenja. Pritom je sastavio ugovor o radu na određeno vrijeme sukladno datumima prijave odnosno odjave. Na kraju je krivotvorio moj potpis.vaš savjet.pozdrav iz kutina

  Odgovor:

   Poštovani,
  Trebali bi pregledati svu dokumentaciju, kako bi vam dali precizniji odgovor. Prema vašim navodima, ima elemenata za pokretanje radnog spora i kaznene odgovornosti. U svakom slučaju potebne su vam konzultacije stručne osobe uz uvid u dokumentaciju.

 • Pitanje:

  Koliko je zajamčena otpremnina zakonom o građevinarstvu?

  Odgovor:

   Poštovani,
  U graditeljstvu se u pravilu primjenjuje Zakon o radu vezano za isplatu otpremnina, jer granski kolektivni ugovor to ne regulira. Pojedini kolektivni ugovori i pravilnici na razini poslodavca reguliraju navedeni institut, pa bi trebalo u vašem slučaju to prvo provjeriti. Ako to nije regulirano povoljnije u navedenim pravnim izvorima, primjenjuje se Zakon o radu.
  Prema Zakonu o radu, ako poslodavac otkazuje ugovor o radu radniku nakon dvije godine neprekidnog rada (osim ako poslodavac otkazuje zbog razloga koji su uvjetovani ponašanjem radnika) radnik ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje prema dužini prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. Minimalni propisani iznos otpremnine je1/3 bruto prosječne mjesečne plaće radnika koju je ostvario u 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Ukupni iznos otpremnine po Zakonu o radu ne može biti veći od 6 bruto prosječnih mjesečnih plaća (ostvarenih u 3 mjeseca prije prestanka).

 • Pitanje:

  Nisam član nikakvog sindikata te vas molim da mi odgovorite na dva pitanja. 1.Da li je kolektivni ugovor za graditeljstvo obavezan za sve firme koje se bave tom djelatnošću automatizmom? 2. Što točno ja kao pojedinac dobijam članstvom u Vašoj udruzi?

  Odgovor:

  Poštovani,
  Odgovor na prvo pitanje je - da, primjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo je obvezna za sve poslodavce i radnike u djelatnostima graditeljstva temeljem odluka ministara nadležnih za rad. Dakle, granski sindikati i udruga poslodavaca u graditeljstvu dogovaraju sadržaj KUG, potpišu i podnesu zahtjev ministru da temeljem utvrđenog javnog interesa, proširi primjenu. Zakon o radu će sve odluke o proširenju staviti van snage sa 7.02.2015. godine.
  Sindikati i poslodavci trebaju ponovno pregovarati i pokrenuti proceduru za proširenje kolektivnog ugovora.  
  Postoji i novi Zakon o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca koji, između ostalog postavlja kriterije koji su sindikati reprezentativni za pregovore i sklapanje kolektivnih udruga. Dakle, u budućnosti će u pravilu, samo brojčano jači sindikati moći pregovarati za vaša prava koja ste do sada koristili bez da ste se pitali tko vam je to omogućio.

  Vezano za drugo pitanje, evo malo edukacije: Sindikat je jedina organizacija koja prema međunarodnim propisima, Ustavu RH i Zakonima ima pavo kolektivnog pregovaranja za cijenu rada i druge uvjete rada radnika, a radi zaštite interesa i prava radnika može legalno organizirati štrajk ili druge oblike industrijskih akcija.
  Vi kao pojedinac u našoj udruzi, doprinosite svojim članstvom našoj reprezentativnosti, a mi pregovaramo za vas bilo na granskoj razini, ili na razini poslodavca gdje zastupamo vaše interese. Preko naše sindikalne središnjice u pregovorima utječemo na donošenje zakona i drugih propisa. Naš sindikat i središnjica SSSH članstvu pruža besplatnu pravnu pomoć i zastupanje na sudu. Vi svojom članarinom solidarno omogućavate funkcioniranje organizacije i naše aktivnosti, rad pravnih i ekonomskih stručnjaka i time posredno pomažete kolegama, radnicima koji trebaju našu potporu. Ako je u vašem poduzeću osnovana sindikalna podružnica dio članarine ostaje za članove te podružnice koja se dijelom može koristiti i za sindikalne pomoći i sl. Više o SGH i SSSH možete pročitati na našim web stranicama: www.sgh.hr i www.sssh.hr 

 • Pitanje:

  Imam dva pitanja! Imam li kojeg povjerenika sa područja Koprivničko-Križevačke županije kome se mogu obratiti za neka pitanja i drugo imam li pravo na kakvu jednokratnu naknadu, za vrijeme koje sam proveo na bolovanju bilo od strane firme ili sindikata? Hvala

  Odgovor:

  Poštovani,
  Možete se obratiti regionalnom povjereniku SGH Mladenu Zemljiću na mob. 099/2658-575. 
  Vezano za drugo pitanje, ako radite u građevinskoj tvrtki, prema Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo, poslodavac vam može isplatiti naknadu za dugotrajnije bolovanje. Možete napisati zamolbu poslodavcu. Obratite se vašem sindikalnom povjereniku u sindikalnoj podružnici Segrad, ako tamo radite.

 • Pitanje:

  Dobar dan. Ja imam jedno pitanje u vezi koliko se treba platit jedan zidar ili zidar majstor u Hrvatskoj, gdje mogu vidjet te tarife? Puno Pozdrava

  Odgovor:

  Poštovani,
  U Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo NN broj 142/13.