Upiti i odgovori

U slučaju da imate pitanje vezano za prava radnika u graditeljstvu, a niste uspjeli pronaći odgovor na ovim stranicama, ovdje možete postaviti svoj upit. Nastojat ćemo vam dati odgovor u najkraćem roku i odgovor će biti objavljen na ovim stranicama.

 • Pitanje:

  Kome se obratiti za neisplacene place? Uplata na račun mi nije bila od drugog mjeseca. Kako do svojih pošteno zarađenih para?

  Odgovor:

  Možete se obratiti Inspekciji rada da izvrši nadzor i naloži poslodavcu da vam uruči obračune neisplaćenih plaća na temelju kojih možete tražiti skraćenu ovrhu putem FINE (za sva potraživanja dospjela od 15.10.2012. godine) ili možete podnijeti tužbu sudu. Ako ste član SGH možete se obratiti nama za besplatnu pravnu pomoć.

 • Pitanje:

  Srdačan pozdrav.Na bolovanju sam bio više od 4 mjeseca zbog zdravstvenih razloga, da li kao član sindikata imam pravo na jednokratnu novčanu pomoć? Bolovanje sam prekinuo na svoju ruku zbog malog primanja koje je nedovoljno za uzdržavanje obitelji.

  Odgovor:

  Sindikalne pomoći članovi ostvaruju sukladno pravilima SGH i sindikalne podružnice. Molimo da se javite sindikalnom povjereniku u svojoj sindikalnoj podružnici sa pisanim zahtjevom.
  Prema Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo, SGH je ugovorio sa HUP-UPG (članak 62.) solidarne pomoći za određene slučajeve. Tako, između ostalog i za bolovanje duže od 90 dana, poslodavac može, ako se steknu uvjeti isplatiti solidarnu pomoć radniku radi nabavke pomagala i pokrića participacije pri kupnji lijekova ukupno do 2.500,00 kuna godišnje. Dakle, sugeriramo vam da se sa prijedlogom za isplatu solidarne pomoći obratite pisanim putem poslodavcu.

 • Pitanje:

  Poštovan, član sam Vašeg sindikata 2 godine. Zanima me slijedeće: krajem srpnja očekujem prinovu, da li imam pravo na novčanu naknadu povodom tog događaja? Nisam pronašao nekakvi pravilnik o novčanoj pomoći, pa ako je moguće, pošaljite mi i to na mail. Lijep pozdrav

  Odgovor:

  Prema pravilima SGH-a sindikalne pomoći se u prvom redu ostvaruju u sindikalnim podružnicama sukladno raspoloživim sredstvima i drugim kriterijima koje određuje podružnica. Predlažemo da se obratite sindikalnom povjereniku.

 • Pitanje:

  Smanjili su plaću zbog, kako vele u upravi, problemima u poslovanju i tako da više nemam dovoljno ni za otplatu rata kredita. Imam li pravo na zaštitu primanja jer sada u travnju navršavam 62 godine starosti. Što bih mogao i trebao učiniti? S poštovanjem, Ladislav Kvastek

  Odgovor:

  Vezano za zaštitu starijih radnika, niže navodimo pitanje i odgovor - tumačenje Zajedničkog organa za tumačenje koji se može primijeniti u vašem slučaju:

  "Da li radnik ima pravo zadržati u cijelosti visinu plaće koju je ostvario u mjesecu koji prethodi mjesecu u kojem su se stekle okolnosti staža i godina života prema članku 74. Kolektivnog ugovora za graditeljstva. Napominje da je plaća koju je ostvario sadržavala plaćene sate rada (osnovnu plaću) stimulativni dio i dodatak po osnovi radnog staža.
  Tumačenje (7. rujna 2010.)
  Svrha odredbe članka 74 Kolektivnog ugovora za graditeljstvo je zaštita starijih radnika na način da radnik tijekom petogodišnjeg razdoblja zadržava svoju plaću odnosno da mu se u slučaju izmjene ugovora o radu tijekom petogodišnjeg zaštićenog razdoblja ne može smanjivati visina osnovne plaće.
  Zadržati plaću u smislu odredbe članka 74. Kolektivnog ugovora ne odnosi se na zadržavanje visine plaće u apsolutnom iznosu, nego na zadržavanje visine osnovne plaće (grupe složenosti). Pravo na dodatak na staž radnik će ostvariti pod uvjetima i visini propisanoj člankom 43. Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Pravo radnika na stimulaciju i dodatak na otežane uvjete rada je okvirno uređeno odredbama članka 42. i 44. Kolektivnog ugovora za graditeljstvo koje obvezuju poslodavce da ta pitanja pobliže urede Pravilnikom o radu. U konkretnom slučaju nije došlo do promjene grupe složenosti, pa radnik zadržava svoju plaću tj. sukladno odredbi članka 37. Kolektivnog ugovora ima pravo na plaću koja se sastoji od osnovne plaće i dodatka 0,5% po osnovi radnog staža te stimulativnog dijela.
  Kolektivnim ugovorom nije propisana obveza isplate stimulativnog dijela plaće pa istu radnik ostvaruje prema pravilima poslodavca."
  Vama se prava jamče kolektivnim ugovorom za graditeljsto, što kod poslodavaca, na žalost često ne znači automatska i dobrovoljna primjena.

  Zato je važno biti član Sindikata jer sukladno našim pravilima ostvarujete pravnu pomoć odnosno svoja potraživanja možete naplatiti sudskim putem ili skraćenom ovrhom na FINI.

 • Pitanje:

  Poštovani, u svezi priloženog članka: http://www.medjimurje.hr/clanak/3014/2013-01-29/sudska-trakavinca-visokogradnja-ingra Zamolio bi vas za informaciju u kojoj je trenutnoj fazi postupak u svezi riješavanja navednog problema? Srdačan pozdrav. Alen Muhek

  Odgovor:

  U fazi predstečajne nagodbe – žalbeni upravni postupak. Naime, na zahtjev bivših radnika i stečajnog upravitelja pravni zastupnik (odvjetnik) je uložio žalbu.

 • Pitanje:

  Poštovani,Radim u poduzeću sa 200 zaposlenih imamo sindikat u firmi SGH.... Pošto nas ima dosta mladih htjeli bi osnovat svoj sindikat unutar firme. Pa me zanima ako mi možete pomoći da mi kažete da li se to može i koje uvjete moramo ispuniti da bi to ostvarili?Nadam se Vašem odgovoru

  Odgovor:

  Poštovani,

  ako su radnici organizirani u naš sindikat, možete se učlaniti u SGH (ako to još niste napravili !?) i uključiti u aktivnosti naše Sekcije mladih te Sekcije mladih naše sindikalne središnjice – SSSH i možete biti aktivni u promicanju svojih interesa ne samo u poduzeću nego i šire u sektoru graditeljstva i nacionalnoj razini. Ako imate neke svoje probleme o kojima sindikalna podružnica ne vodi dovoljno računa, javite se nama da porazgovaramo (mjesto sastanka možemo naknadno dogovoriti ) kako bi vam objasnili, prvo funkcioniranje i ulogu našeg sindikata, i drugo da vidimo kako riješiti vaše probleme u firmi ako ih ima.
  Javite nam se ako ste zainteresirani za takvu vrstu neposredne komunikacije. Mislim da bi to bilo obostrano korisno..
   

 • Pitanje:

  Kad poslodavac radniku uruči otkaz, a radnik pokrene radni spor tužbom, ishod tužbe nije bitan u vezi mog pitanja.Pitanje glasi: može li se radnik zaposliti u drugu tvrtku dok traje tužba, jer to zna potrajati mjesecima i godinama, ili mora čekat ishod tužbe i eventualni povratak na posao?

  Odgovor:

  Poštovani,

  radnik se nakon otkaza ugovora o radu i odjave na HZMO i HZZ može odmah zaposliti kod drugog poslodavca, sudski radni spor zbog poništenja otkaza nije pravna zapreka za zapošljavanje kod drugog poslodavca .

 • Pitanje:

  Da li član sindikata u slučaju smrti ili nezgode ima pravo na jednokratnu novcanu pomoć od sindikata?

  Odgovor:

  Poštovani,

  sindikalna podružnica vam može iz sredstava koja joj ostaju na računu isplatiti jednokratnu sindikalnu pomoć, prema odluci sindikalnog povjereništva ili sindikalnog povjerenika. Dakle, na razini sindikalne podružnice se može isplatiti ali nije obveza.
  SGH je ugovorio sa Udrugom poslodavaca za graditeljstvo u granskom Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo da su poslodavci obvezni radnicima isplaćivati solidarne pomoći za slučaj smrti radnika (pomoć obitelji od 7.500,00 kuna) ili za slučaj smrti člana uže obitelji (pomoć radniku 3.000 kuna).
   

 • Pitanje:

  Poštovanje.Poslodavac mi je odredio "radnu obavezu", a plaču nisam primio već 5 mjeseci. Zanima me da li on ima pravo na to. S time da se to tiče samo mene.

  Odgovor:

  Poštovani,

  Dok ste u radnom odnosu imate obvezu raditi. Zbog neisplate plaće vi možete dati izvanredni otkaz s time da ćete na HZZ imati pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti sukladno posebnom zakonu.
  Što se tiče neisplate plaće, poslodavac vam je dužan dati obračune neisplaćenih plaća u formi ovršne isprave pa možete podnijeti zahtjev za tzv. skraćenu ovrhu na FINI. Ako poslodavac odbije izdati obračune, možete se obratiti inspekciji rada, to je prekršaj koji pripada u tzv. najteže prekršaje. SGH za svoje članove podnosi zahtjeve za inspekcijske nadzore, a pravnici SSSH, ih po punomoći zastupaju na sudu.

 • Pitanje:

  Za koje razdoblje unatrag mogu tražiti od poslodavca isplatu razlike plaće do mog Ugovora koji je važeći, pošto mi isplaćuje plaću prema Ugovoru koji ja nisam potpisao. Zanima me, može li mi vaša pravna služba pomoći sastaviti tužbu ili možda upozorenje pred tužbu sadašnjoj firmi?

  Odgovor:

  Poštovani,
  Prema novom Zakonu o radu zastara je 5 godina s time da se to ne primjenjuje na potraživanja radnika iz radnog odnosa kojima je rok zastare od 3 godine istekao prije stupanja na snagu ZOR-a (07.08.2014. godine). 
  Kao član sindikata imate pravo na besplatnu pravnu pomoć i zastupanje na sudu u sporovima iz radnog odnosa. To znači da je odgovor - da, ako ste član sindikata, naša pravna služba SSSH će vam napisati zahtjev za zaštitu prava, a ako poslodavac ne plati dugovano, tražiti ćemo inspekcijski nadzor i izdavanje ovršnih isprava i / ili pokrenuti i voditi sudski spor ako bude potrebno.